Još jedna kuharica iz serije Poznati hrvatski kuhari, ali
napokon su na red došle i slastice.
Poznata hrvatska slastičarka Dragica Lukin,
dobitnica mnogobrojnih domaćih i međunarodnih nagrada za vas je odabrala
najbolje recepte za torte i kolače.
Potrebni sastojci za 12 osoba:
Za biskvitno tijesto:
110 g brašna
1 prstohvat soli
20 g kakaa
5 žlica mlijeka
5 žlica ulja
5 jaja
180 g šećera
½ vrećice vanilin šećera
100 g nasjeckanih badema
Za kremu:
10 žumanjaka
300 g šećera
220 g maslaca
100 g mljevenih badema
1 žlica likera Amareto
Za glazuru:
250 g marcipana
Priprema:
Biskvit:
U posudu prosijte brašno, sol i kakao. Izmiješajte ih. U
drugoj posudi lagano zagrijte mlijeko i ulje (na temperaturu od 50°C). Jaja,
šećer i vanilin šećer mutite dok ne dobijete pjenastu smjesu. U nju umiješajte
mješavinu brašna i kakaa, pa dodajte nasjeckane bademe. Promiješajte jedno
preko drugog ručno, da smjesa ne padne. Zatim dodajte zagrijano mlijeko i ulje.
Ponovno kratko promiješajte. Oblik za tortu promjera 26 cm obložite papirom za
pečenje. Smjesu za biskvit izlijte u oblik. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na
temperaturu od 180°C oko 35 min. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice. Dok je još
vruć iskrenite ga iz oblika i odstranite papir za pečenje. Ostavite ga neka se
ohladi.
Krema:
Žumanjke i šećer mutite nad parom dok ne dobijete pjenastu,
gustu smjesu. Smjesa vam ne smije uzavreti (do temperature 90°C). Sklonite
posudu s vatre i ostavite neka se smjesa ohladi. Kad se ohladila, u nju
umiješajte pjenasto umućeni maslac. Kad su se smjese sjedinile, dodajte
mljevene bademe i liker. Promiješajte.
Izrada:
Ohlađeni biskvit
prerežite na 3 biskvitne kore. Marcipan stavite na prozirnu foliju, pa ga
razvaljajte u okrugli oblik promjera torte. Kremu rasporedite na 4 dijela.
Između svake kore namažite kremu.
Kremom premažite bočni dio torte i u tankom
sloju gornji dio torte. Gornji dio torte ukrasite marcipanom i lagano ga
pritisnite kako bi se spojio s kremom.
Mali savjeti:
Marcipan se može lakše razvaljati ako prozirnu foliju
prethodno pospete šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar