Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

četvrtak, 15. prosinca 2011.

Kolači iz naših domova

Kolači iz naših domova je treći dio naše kulinarske priče o domaćim kolačima koju smo započeli s Hrvatskim kolačima i nastavili s Kolačima naših domaćica.

Kolači iz naših domova je priručnik s ponajboljim receptima koje smo i sami iskušali prije objavljivanja. Svaki recept ima odgovarajući fotografiju u boji. Upute su opisane korak po korak i namijenjene su kako iskusnima i tako neiskusnima. www.marjantisak.hr

PIRAMIDA




Sastojci:

Kore:
1 pakiranje zaleđenog lisnatog tijesta
1,5 kg višanja iz kompota

Za kremu:
1 l mlijeka
2 vrećice pudinga s okusom slatkog vrhnja
2 žumanjka
8 žlica šećera
3 žlice brašna
25 dag margarina
5 dl slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:
2 vrećice šlag pjene

Priprema:
Kore:
Odledite lisnato tijesto. Stavite ga na radnu plohu, pobrašnite i tanko razvaljajte. Svaku koru uzdužno razrežite na 5 traka (ukupno 10 traka). Ocijedite višnje od soka. Svaku traku nadjenite redom višanja i savijte tako da dobijete duge i uske savijače. Pecite savijače na namašćenom i pobrašnjenom limu za pečenje na temperaturi od 200°C oko 15 minuta. Stavite neka se ohlade.

Krema:
U posudu stavite mlijeko, prašak za puding, žumanjke, šećer i brašno. Uz neprestano miješanje, kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite neka se ohladi. U ohlađenu kremu umiješajte umućeni margarin. Kad se margarin sjedini sa smjesom, drvenom žlicom lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje. Laganim miješanjem sjedinite smjesu.

Izrada:
Posložite 4 savijače jednu do druge. Premažite ih kremom. Povrh njih poredajte tri savijače. Premažite ih kremom. Na kremu stavite dvije savijače. Ponovo premažite kremom. I na vrh stavite zadnju savijaču.

Ukrašavanje:
Cijelu piramidu ukrasite šlagom. Režite je tek kad se dobro ohladi.

Nema komentara:

Objavi komentar