Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

utorak, 13. prosinca 2011.

Kuhajte s nama - Zoran Stanisavljević - Poznati hrvatski kuhari



Kuhar Zoran Stanisavljević dugi je niz godina u samom vrhu hrvatske gastronomije. Njegovo iskustvo stečeno u svjetskim kuhinjama prenosi novim naraštajima kuhara, te pridonosi promociji hrvatske i istarske kulinarske baštine.http://www.marjantisak.hr/

Istarska pržolica
Potrebni sastojci za 4 osobe:
70 dag junećeg ramsteka
1 dl ulja
15 dag luka
20 g češnjaka
40 g šunke
60 g pršuta
10 dag svježe rajčice
2 dl crnog vina
2,5 dl umaka za pečenje
15 g soli
3 g papra
1 vezica peršina
3 lista bosiljka
par listića timijana
2 lovorova lista
1 mala grančica ružmarina
25 dag njoka
Za njoke:
1 kg krumpira
3 jaja
2 žlice rastopljenog maslaca
50 dag brašna
½ žličice soli

Priprema:
Meso operite i posušite u kuhinjskom ubrusu. Narežite ga na odreske i potucite batom za meso. Posolite i popaprite. Odreske prelijte s malo ulja i ostavite desetak minuta sa strane kako bi se začini upili u meso. Luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Šunku i pršut narežite na kockice. Rajčice operite i sitno narežite. Na zagrijanom ulju popržite odreske (pržolice) s obje strane, te ih odložite u drugu posudu. Posudu odložite na toplo mjesto.
Na istoj masnoći na kojoj ste pržili odreske popržite luk. Kad luk dobije zlatnožutu boju, dodajte češnjak. Kad češnjak zamiriše, dodajte šunku, pršut i rajčicu. Promiješajte.
Ulijte crno vino i gotov umak za pečenje. Začinite solju, paprom, nasjeckanim peršinom, bosiljkom, timijanom, lovorom i ružmarinom. Prokuhajte još oko 5 minuta.
Pržolice prelijte umakom i obložite kuhanim njokima.
Njoki:
Krumpire ogulite, operite i narežite na veće komade. Skuhajte ih u malo posoljene vode, ocijedite i propasirajte dok su još vrući. U njih odmah umiješajte jaja i maslac.
Dodajte polovicu brašna i brzo zamijesite tijesto. Čim od zamiješenog tijesta možete oblikovati kuglu, prestanite mijesiti. Kuglu razdijelite i oblikujte manje kugle.
Od kugli izvaljajte duge valjke debljine palca, te ih nožem narežite na manje komade. Svaki komadić oblikujte u kuglicu, pa kuglicu palcem prevucite preko vilice.
Gotove njoke slažite na brašnom posutu površinu, kako se ne bi zalijepili.
Skuhajte ih u vodi u koju ste dodali malo soli i ulja. Čim isplivaju na površinu, izvadite ih šupljikavom žlicom. Njoke do posluživanja držite na toplome.
Mali savjeti:
Umjesto domaćih njoka možete poslužiti pržene njoke ili pečene polovice krumpira s mladim sirom (supe).













Nema komentara:

Objavi komentar