Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

petak, 16. prosinca 2011.

Hrvatska kuharica- Nikice Gamulina Game

Više od 350 provjerenih hrvatskih recepata objašnjenih korak po korak, praćeni fotografijama u boji.
 
Srneći ragu



za 4 osobe      priprema 6 sati

Potrebne namirnice:
1 kg srnetine (od plećke, vrata ili prsa)
2 dl bijelog vina
soli i papra po želji
0,5 dl ulja
3 dag suhih vrganja
5 dag crvenog luka
5 dag mrkve
5 dag maslaca
3 dag brašna
1 vezica peršina
1 v.ž. luka vlasca

Način pripreme:
Mesu uklonimo žile. Izrežemo ga na jednake komade veličine oraha. Meso prelijemo bijelim vinom, posolimo, popaprimo i čuvamo u hladnjaku 4 sata. Marinirano meso ocijedimo i obrišemo.
U posudi za pečenje ugrijemo ulje pa komade mesa zapečemo sa svih strana. U dobro poklopljenoj posudi u pećnici meso pečemo 60 min na temperaturi od 150oC.
Suhe vrganje namočimo 20 min u hladnoj vodi. Namočene vrganje ocijedimo i narežemo na trake. Vodu sačuvamo. Crveni luk izrežemo na kockice.
Mrkvu naribamo. Na vrućem maslacu zapržimo crveni luk i mrkvu. Kad crveni luk dobije boju starog zlata, dodamo vrganje. Promiješamo.
Dodamo brašno. Stalno miješajući, pržimo još 2 min pa dolijemo 2 dl vode u kojoj smo namakali vrganje. Dodamo pečeno meso i dolijemo vode od vrganja dok ne prekrije meso. Promiješamo. Jačinu štednjaka smanjimo na pola. Povremeno miješajući, kuhamo još 15 min. Kušamo kako bismo utvrdili treba li još soli i papra. Dodamo peršin i vlasac.









Nema komentara:

Objavi komentar