Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

četvrtak, 15. prosinca 2011.

Tradicionalna kuharica

Nova kuharica s mnoštvom izvrsnih recepata za tradicionalna hrvatska jela od mesa, ribe i povrća s dahom suvremenog kulinarskog izričaja.

Kulinarsku tradiciju uvijek povezujemo s najljepšim i najmirisnijim jelima, s vedrim sjećanjima na slasne trenutke iz prošlosti. Premda ova kuharica ne opisuje doslovno jela koja su na svojim ognjištima pripravljali naši pradjedovi i prabake, ipak sobom donosi dašak tradicije, obogaćen suvremenim kulinarskim izričajem. Za vas smo prikupili izbor recepata iz svih krajeva Hrvatske, pisanih jednostavnim stilom. Postupci pripreme opisani su korak po korak, pa s ovim jelima neće imati teškoća ni oni koji se tek žele okušati u kuhanju. Međutim, u njihovoj pripremi zasigurno će uživati i svaka iskusna domaćica.
U pripremi jela korištene su na našim tržnicama lako dostupne namirnice, koje uz to bez problema možete zamijeniti i nekim drugima što vam se zateknu u hladnjaku ili ostavi.
U slast vam bilo i neka mirisi ovih jela u vama probude uspomene na vaše bake i njihovo kuhanje.www.marjantisak.hr

Lički ručak


Sastojci za 8 osoba:
1 kg dimljene suhe slanine (ili suhih rebara)
50 dag sušenih kobasica
1,5 kg kiselog kupusa (ribanca)
50 dag krumpira
5 dag masti
1,5 l vode
Po ukusu:
papar u zrnu

PRIPREMA:
Suhu slaninu i suhe kobasice brzo operite pod mlazom hladne vode. Stavite ih u posudu. Dolijte vode toliko da prekrije meso. Prokuhajte samo 2-3 minute. Procijedite kroz cjedilo. Vodu bacite, a suhu slaninu i kobasice narežite na velike komade. Kiseli kupus, ovisno o tome imate li domaći ili kupovni, morate kušati. Ukoliko je preslan ili prekiseo brzo ga properite u cjedilu pod mlazom hladne vode, kako bi odstranili višak soli ili kiseline. Krumpir ogulite i dobro operite, ali ga ostavite u komadu. Stavite ga u posudu s hladnom vodom da ne pocrni, jer se dodaje pred kraj kuhanja.
Posudu u kojoj ćete kuhati kupus namastite s mašću. Na dno posude posložite red kupusa. Na kupus stavite red suhog mesa (slanine i kobasica). Zatim opet stavite red kupusa. Zatim ponovite postupak sve dok ne potrošite sve sastojke. Završite slaganje tako da vam na vrhu bude red kiselog kupusa. Dodajte nekoliko zrna papra. Ulijte vode toliko da prekrijete sve sastojke. Posudu stavite na vatru i obavezno poklopite. Kad tekućina uzavre, smanjite temperaturu štednjaka. Ostavite neka se poklopljeno kuha oko 2,5 sata. Tijekom kuhanja dio tekućine će ishlapiti, pa treba povremeno dolijevati vruću vodu kako bi se kupus ravnomjerno skuhao.
Pola sata prije kraja kuhanja dodajte pripremljeni krumpir, tako što ćete ga utisnuti između redova kupusa. Kad je suho meso mekano jelo je gotovo. U gotovom jelu ne smije preostati puno tekućine.
Posluživanje:
Kupus, meso i krumpir ocijedite. Posložite ih na pladanj. Sve skupa prelijte s malo ocijeđenog soka u kojem se kupus kuhao.
Savjet:
Umjesto kupusa ribanca možete upotrijebiti i glavicu kiselog kupusa. U tom slučaju morate je prepoloviti prvo na ½, pa na ¼, pa svaki dio na .



Nema komentara:

Objavi komentar