Nova
kuharica s mnoštvom izvrsnih recepata za tradicionalna hrvatska jela od mesa,
ribe i povrća s dahom suvremenog kulinarskog izričaja.
Kulinarsku
tradiciju uvijek povezujemo s najljepšim i najmirisnijim jelima, s vedrim
sjećanjima na slasne trenutke iz prošlosti. Premda ova kuharica ne opisuje
doslovno jela koja su na svojim ognjištima pripravljali naši pradjedovi i
prabake, ipak sobom donosi dašak tradicije, obogaćen suvremenim kulinarskim
izričajem. Za vas smo prikupili izbor recepata iz svih krajeva Hrvatske,
pisanih jednostavnim stilom. Postupci pripreme opisani su korak po korak, pa s
ovim jelima neće imati teškoća ni oni koji se tek žele okušati u kuhanju.
Međutim, u njihovoj pripremi zasigurno će uživati i svaka iskusna domaćica.
U
pripremi jela korištene su na našim tržnicama lako dostupne namirnice, koje uz
to bez problema možete zamijeniti i nekim drugima što vam se zateknu u
hladnjaku ili ostavi.
U
slast vam bilo i neka mirisi ovih jela u vama probude uspomene na vaše bake i
njihovo kuhanje.www.marjantisak.hr
Lički ručak
Sastojci
za 8 osoba:
1 kg
dimljene suhe slanine (ili suhih rebara)
50
dag sušenih kobasica
1,5
kg kiselog kupusa (ribanca)
50
dag krumpira
5 dag
masti
1,5 l vode
Po
ukusu:
papar
u zrnu
PRIPREMA:
Suhu
slaninu i suhe kobasice brzo operite pod mlazom hladne vode. Stavite ih u
posudu. Dolijte vode toliko da prekrije meso. Prokuhajte samo 2-3 minute.
Procijedite kroz cjedilo. Vodu bacite, a suhu slaninu i kobasice narežite na
velike komade. Kiseli kupus, ovisno o tome imate li domaći ili kupovni, morate
kušati. Ukoliko je preslan ili prekiseo brzo ga properite u cjedilu pod mlazom
hladne vode, kako bi odstranili višak soli ili kiseline. Krumpir ogulite i
dobro operite, ali ga ostavite u komadu. Stavite ga u posudu s hladnom vodom da
ne pocrni, jer se dodaje pred kraj kuhanja.
Posudu u kojoj ćete kuhati kupus namastite s mašću. Na
dno posude posložite red kupusa. Na kupus stavite red suhog mesa (slanine i
kobasica). Zatim opet stavite red kupusa. Zatim ponovite postupak
sve dok ne potrošite sve sastojke. Završite slaganje tako da vam na
vrhu bude red kiselog kupusa. Dodajte nekoliko zrna papra. Ulijte vode
toliko da prekrijete sve sastojke. Posudu stavite na vatru i obavezno
poklopite. Kad tekućina uzavre, smanjite temperaturu štednjaka. Ostavite neka se
poklopljeno kuha oko 2,5 sata. Tijekom kuhanja dio tekućine će ishlapiti, pa
treba povremeno dolijevati vruću vodu kako bi se kupus ravnomjerno skuhao.
Pola
sata prije kraja kuhanja dodajte pripremljeni krumpir, tako što ćete ga
utisnuti između redova kupusa. Kad je suho meso mekano jelo je gotovo. U
gotovom jelu ne smije preostati puno tekućine.
Posluživanje:
Kupus,
meso i krumpir ocijedite. Posložite ih na pladanj. Sve skupa prelijte s malo
ocijeđenog soka u kojem se kupus kuhao.
Savjet:
Umjesto kupusa ribanca možete upotrijebiti i glavicu kiselog
kupusa. U tom slučaju morate je prepoloviti prvo na ½, pa na ¼, pa svaki dio na .
Nema komentara:
Objavi komentar