Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

petak, 16. prosinca 2011.

Hrvatski kolači - Lidija Šare

Bogato ilustrirana zbirka tradicionalnih, provjerenih i iskušanih recepata koji su se udomaćili u svim krajevima Hrvatske.
Iz sadržaja:
Kolači od dizanog tijesta (orahnjače, pereci, sirnica, krafne, kiflice...); Kolači od prhkog tijesta (pite, pogače, šape, tortice, rafioli...); Kolači od lisnatog tijesta (krempite, piroške, savijače...); Kolači od hrustavog tijesta (ekleri, princes krafne...); Savijače (štrukli, gibanice, gužvare...); Kolači od piskvitnog tijesta (kolači, kocke, banini, rolati...); Torte (Margaritela, Brucoška torta, Ananas torta, Čupava torta...); Kolači s oblatnama (trobojni rolat, piramida, šah-kolač, slavonske kocke...); Sitni kolači (kroštule, baškotinci, ružice, fritule, raščupanci...); Razne poslastice (mandulet, paradižot, bobići, rožada...); Nepečeni kolači (jagode, bombice od oraha, štanglice, Rafaelo kuglice, lubenice...).  www.marjantisak.hr

Orahnjača





Potrebne namirnice:

Tijesto:
• 60 dag glatkog brašna
• 25 dag margarina
• 2 žlice ulja
• 2 jaja
• 6 dag šećera
• 1 žlica meda
• 2 dl mlijeka
• na vrh noža soli
• 1 vrećica instant kvasca

Nadjev:
• 40 dag mljevenih oraha
• 3 dl mlijeka
• 2 žlice meda
• 7 žlica šećera
• naribana korica od 1 limuna
• 1 žličica cimeta
• 2 žlice ruma

Ukras:
• 10 dag šećera u prahu

Priprema:
Tijesto:
Brašno, izmrvljeni margarin, ulje, jaja, šećer i med izmiješati. U mlakom mlijeku razmutiti sol i kvasac. Uliti u udubljenje u brašnu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da odstoji 60 min. Tijesto kratko premijesiti i razdvojiti na dva jednaka dijela. Svaki dio razvaljati na debljinu od 1 cm.
Nadjev:
Mljevene orahe preliti vrelim mlijekom. Dodati med, šećer, limunovu koricu, cimet i rum. Miješati dok se ne sjedini. Ohladiti.
Redoslijed izrade:
1. Nadjev namazati po cijelom tijestu.
2. Smotati u dvije savijače.
3. Posložiti jednu do druge u nauljeni i
brašnom posuti oblik.
4. Peći 40 min na temperaturi od 190°C.
5. Vruće orahnjače posuti šećerom u prahu.

1 komentar: