Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

utorak, 13. prosinca 2011.

Kolači i čokoladne delicije - Robert Perić - Poznati hrvatski kuhari




U seriji Poznati hrvatski kuhari imamo još jednog vrhunskog kuhara i slastičara Roberta Perića.
Kuhar s izuzetnim darom za kombiniranje okusa u jednu savršenu cjelinu koja će potaknuti vaše okusne pupoljce da žele još.http://www.marjantisak.hr/.

Crostata od limuna



Potrebni sastojci za 14 kriški:
Za brašno od badema:
70 g oljuštenih badema
30 g šećera u prahu
Za prhko tijesto od
badema:
300 g maslaca
150 g šećera u prahu
4 žumanjka
100 g brašna od badema
400 g glatkog brašna
Za kremu od limuna:
5 žumanjaka
1 jaje
200 g maslaca
250 g šećera u prahu
sok od 1 limuna
naribana korica od 1 limuna
Za karameliziranje
limeta:
2 limete
100 g šećera u prahu
Za ukrašavanje:
1 vrećica voćnog želea
16 polovina ploški karamelizirane limete


Priprema:
Brašno od badema:
Pomiješajte bademe i šećer u prahu. Sameljite ih u mlincu za kavu. Prosijte ih kroz fino sito.
Tijesto:
U prikladnoj posudi izmiješajte maslac, koji je bar 2 sata bio na sobnoj temperaturi, i šećer. U tu smjesu, dodajte jedan po jedan žumanjak. Brašno od badema i glatko brašno izmiješajte. Tu mješavinu postupno, uz neprestano miješanje, dodajte u pripremljenu smjesu. U što kraćem roku umijesite glatko, tvrđe tijesto.
Krema od limuna:
Žumanjke i jaje miješajte dok ne dobijete pjenastu smjesu.
U posudu stavite maslac izrezan na listiće. Dodajte mu šećer, koricu i sok od limuna i pjenastu smjesu od jaja. Stavite kuhati na laganu vatru (80˚ C) uz neprestano miješanje. Kuhajte oko 3 minute, tj. dok ne dobijete polugustu tekuću smjesu.
Izrada:
Tijesto razvaljajte na debljinu od 4 mm.
Kalup za crostatu s rebrastim rubom premažite maslacem i lagano ga pospite brašnom. Višak brašna istresite. Obložite ga razvaljanim tijestom, po dnu i po stijenci. Pritisnite ga prstima kako bi se bolje priljubilo uz stijenku kalupa. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na temperaturu od 200° C oko 6 min.
Na pečeno ohlađeno tijesto izlijte kremu od limuna. Stavite tortu u hladnjak da se krema stisne i ohladi.
Karameliziranje limeta:
Limete dobro operite. Prvo ih izrežite po dužini, pa ih onda narežite na što tanje ploške. Poslažite ih na papir za pečenje. Pospite ih šećerom u prahu. Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na temperaturu od 150˚C oko 7 minuta.
Ukrašavanje:
Crostatu premažite voćnim želeom, pripremljenim po uputama s vrećice, i ukrasite karameliziranim ploškama limete.


Nema komentara:

Objavi komentar