Nakon Hrvatskih kolača donosimo
vam još jednu kuharicu s izvrsnim receptima, prekrasnim fotografijama i jasnim
uputama.
Kao što sam naziv kaže Kolači naših domaćica je
zbirka probranih i iskušanih recepata koje smo pronašli u
brižno čuvanim bilježnicama naših domaćica. Svaki
recept je iskušan i popraćen odgovarajućom fotografijom u
boji. Upute se opisane korak po korak i svatko će ih razumjeti bez obzira na iskustvo. www.marjantisak.hr
Ledeni vjetar
Sastojci:
Za biskvit:
9 bjelanjaka
30 dag šećera
1 žlica limunovog soka
Za kremu I:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
3 vrećice vanilin šećera
2,5 dl mlijeka
4 žlice oštrog brašna
25 dag
margarina
Za kremu II:
4 dl slatkog vrhnja
Voće:
2 banane
(oguljene i narezane na
kolutiće)
1 žlica
limunovog soka
jagode
(očišćene i narezane na ploške)
kivi (oguljen
i narezan na kolutiće)
Za ukrašavanje:
5 dl šlaga
Priprema:
Biskvit:
Bjelanjke umutite u čvrst
snijeg. Uz stalno miješanje postupno dodajte šećer i sok od limuna. Lim za
pečenje namastite i malo pobrašnite. Izlijte smjesu u lim. Prekrijte lim
aluminijskom folijom koju ste također namastili i pobrašnili. Pecite 1 sat na
temperaturi od 150°C, tj. dok biskvit ne dobije svijetložutu boju. Ohlađenu
biskvitnu koru pažljivo odvojite od aluminijske folije.
Krema I:
Žumanjke, šećer i vanilin šećer miješajte dok ne dobijete
pjenastu smjesu. Dodajte im naizmjenično uz stalno miješanje mlijeko i brašno.
Stavite na laganu vatru i uz stalno miješanje kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Ostavite neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Omekšali margarin umutite.
Umiješajte ga u ohlađenu kremu. Mutite dok se smjese ne sjedine.
Krema II:
Mutite slatko vrhnje dok ne dobijete čvrsti šlag.
Izrada:
Prerežite biskvit na 3 jednaka dijela. Na dno ukrasnog tanjura
stavite jednu biskvitnu koru. Premažite je kremom I. Na nju posložite banane
narezane na kolutiće. Pokapajte ih s malo limunovog soka kako ne bi potamnile.
Prekrijte ih trećinom šlaga. Prekrijte biskvitnom korom i postupak ponavljajte
do posljednjeg sloja šlaga. Umjesto banana iznad žute kreme mijenjajte voće.
Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Ukrašavanje:
Cijeli kolač premažite čvrsto tučenim šlagom i ukrasite pomoću
šprice za kolače.
Nema komentara:
Objavi komentar