Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

četvrtak, 15. prosinca 2011.

Kolači naših domaćica

Nakon Hrvatskih kolača donosimo vam još jednu kuharicu s izvrsnim receptima, prekrasnim fotografijama i jasnim uputama.
Kao što sam naziv kaže Kolači naših domaćica je zbirka probranih i iskušanih recepata koje smo pronašli u brižno čuvanim bilježnicama naših domaćica. Svaki recept je iskušan i popraćen odgovarajućom fotografijom u boji. Upute se opisane korak po korak i svatko će ih razumjeti bez obzira na iskustvo. www.marjantisak.hr


Ledeni vjetar


Sastojci:

Za biskvit:
9 bjelanjaka
30 dag šećera
1 žlica limunovog soka

Za kremu I:
9 žumanjaka
4 žlice šećera
3 vrećice vanilin šećera
2,5 dl mlijeka
4 žlice oštrog brašna
25 dag margarina

Za kremu II:
4 dl slatkog vrhnja

Voće:
2 banane (oguljene i narezane na
kolutiće)
1 žlica limunovog soka
jagode (očišćene i narezane na ploške)
kivi (oguljen i narezan na kolutiće)

Za ukrašavanje:
5 dl šlaga

Priprema:
Biskvit:
Bjelanjke umutite u čvrst snijeg. Uz stalno miješanje postupno dodajte šećer i sok od limuna. Lim za pečenje namastite i malo pobrašnite. Izlijte smjesu u lim. Prekrijte lim aluminijskom folijom koju ste također namastili i pobrašnili. Pecite 1 sat na temperaturi od 150°C, tj. dok biskvit ne dobije svijetložutu boju. Ohlađenu biskvitnu koru pažljivo odvojite od aluminijske folije.

Krema I:
Žumanjke, šećer i vanilin šećer miješajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte im naizmjenično uz stalno miješanje mlijeko i brašno. Stavite na laganu vatru i uz stalno miješanje kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Ostavite neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Omekšali margarin umutite. Umiješajte ga u ohlađenu kremu. Mutite dok se smjese ne sjedine.

Krema II:
Mutite slatko vrhnje dok ne dobijete čvrsti šlag.

Izrada:
Prerežite biskvit na 3 jednaka dijela. Na dno ukrasnog tanjura stavite jednu biskvitnu koru. Premažite je kremom I. Na nju posložite banane narezane na kolutiće. Pokapajte ih s malo limunovog soka kako ne bi potamnile. Prekrijte ih trećinom šlaga. Prekrijte biskvitnom korom i postupak ponavljajte do posljednjeg sloja šlaga. Umjesto banana iznad žute kreme mijenjajte voće. Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi. 

Ukrašavanje:
Cijeli kolač premažite čvrsto tučenim šlagom i ukrasite pomoću šprice za kolače.

Nema komentara:

Objavi komentar