Nova kuharica s
mnoštvom izvrsnih recepata poznatih jela iz svih regija Italije. Detaljan i
razumljiv opis pripreme i fotografija u boji sigurno će vam biti velika pomoć
pri vlastitom iskušavanju talijanske hrane.
Svaka talijanska
regija skriva ponešto od osebujnih čari proslavljene talijanske kuhinje i
vedrine Mediterana. U ovoj ćete kuharici pronaći pregršt recepata i poneku
dobro čuvanu tajnu velikih meštara kuhinje.
Naravno, sve
započinje s tjesteninom i pizzom, tim nedvojbeno najslavnijim simbolom
talijanske kuhinje.
Ali, ne smijemo
izostaviti ni rižote, poznate talijanske povrtne juhe, mesna jela, carpaccia,
plodove mora i nezaboravne deserte.
Završni štih
svemu daje buke vrhunskih vina koja su talijanskoj kuhinji osigurala dodatnu,
svjetski prepoznatu vrijednost.
Za vas smo
probrali samo najbolje.www.marjantisak.hr
Pizza
Potrebne
namirnice za lim promjera 28 cm:
Za tijesto:
45 dag brašna
½ kocke svježeg
kvasca ili
1 vrećica suhog
kvasca
1 prstohvat
šećera
sol
1 dl mlake vode
2-3 žlice ulja
Za umak:
2 dl pelata
1 žličica origana
1 žlica ulja
1 dl vode
sol
Za nadjev:
15 dag šunke
15 dag gljiva
po 5 dag zelenih
i crnih maslina
20 dag topivog
sira (npr. podravca)
1 prstohvat
origana
2 žlice ulja
PRIPREMA:
U 1 dl mlake vode
razmrvite kvasac sa šećerom. Dobro promiješajte i ostavite neka se nadigne. Za
to vrijeme u posudu stavite brašno. Dodajte sol, ulje i na kraju kvasac.
Zamijesite tijesto koje mora biti pjenasto. Od tijesta napravite kuglu. Stavite
ga u pobrašnjenu posudu, prekrijte suhim ubrusom i ostavite oko 20 minuta neka
odstoji na toplome.
Pelate
usitnite vilicom. U posudu s pelatima dodajte ulje, origano, sol i vodu. Posudu
stavite na laganu vatru dok ne uzavre uz stalno miješanje. Ostavite neka se
umak malo ohladi.
Šunku
narežite na manje komade. Gljive narežite na ploške. Sir naribajte na ribežu.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim za pizzu promjera 28 cm premažite masnoćom.
Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na veličinu lima. Stavite ga u lim.
Premažite ga s malo ulja i nabodite vilicom da se tijesto ne nadigne. Na
tijesto žlicom ravnomjerno rasporedite umak. Na to posložite šunku, gljive i
masline. Odozgo pospite sirom i origanom. Pizzu pecite u vrućoj pećnici oko 25
minuta.
Posluživanje:
Pizzu narežite na
komade i poslužite još toplu.
Nema komentara:
Objavi komentar