Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

četvrtak, 15. prosinca 2011.

Talijanska kuharica


Nova kuharica s mnoštvom izvrsnih recepata poznatih jela iz svih regija Italije. Detaljan i razumljiv opis pripreme i fotografija u boji sigurno će vam biti velika pomoć pri vlastitom iskušavanju talijanske hrane.

Svaka talijanska regija skriva ponešto od osebujnih čari proslavljene talijanske kuhinje i vedrine Mediterana. U ovoj ćete kuharici pronaći pregršt recepata i poneku dobro čuvanu tajnu velikih meštara kuhinje.
Naravno, sve započinje s tjesteninom i pizzom, tim nedvojbeno najslavnijim simbolom talijanske kuhinje.
Ali, ne smijemo izostaviti ni rižote, poznate talijanske povrtne juhe, mesna jela, carpaccia, plodove mora i nezaboravne deserte.
Završni štih svemu daje buke vrhunskih vina koja su talijanskoj kuhinji osigurala dodatnu, svjetski prepoznatu vrijednost.
Za vas smo probrali samo najbolje.www.marjantisak.hr

Pizza


Potrebne namirnice za lim promjera 28 cm:
Za tijesto:

45 dag brašna
½ kocke svježeg kvasca ili
1 vrećica suhog kvasca
1 prstohvat šećera
sol
1 dl mlake vode
2-3 žlice ulja

Za umak:
2 dl pelata
1 žličica origana
1 žlica ulja
1 dl vode
sol

Za nadjev:
15 dag šunke
15 dag gljiva
po 5 dag zelenih i crnih maslina
20 dag topivog sira (npr. podravca)
1 prstohvat origana
2 žlice ulja

PRIPREMA:
U 1 dl mlake vode razmrvite kvasac sa šećerom. Dobro promiješajte i ostavite neka se nadigne. Za to vrijeme u posudu stavite brašno. Dodajte sol, ulje i na kraju kvasac. Zamijesite tijesto koje mora biti pjenasto. Od tijesta napravite kuglu. Stavite ga u pobrašnjenu posudu, prekrijte suhim ubrusom i ostavite oko 20 minuta neka odstoji na toplome.
Pelate usitnite vilicom. U posudu s pelatima dodajte ulje, origano, sol i vodu. Posudu stavite na laganu vatru dok ne uzavre uz stalno miješanje. Ostavite neka se umak malo ohladi.
Šunku narežite na manje komade. Gljive narežite na ploške. Sir naribajte na ribežu. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim za pizzu promjera 28 cm premažite masnoćom. Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na veličinu lima. Stavite ga u lim. Premažite ga s malo ulja i nabodite vilicom da se tijesto ne nadigne. Na tijesto žlicom ravnomjerno rasporedite umak. Na to posložite šunku, gljive i mas­line. Odozgo pospite sirom i origanom. Pizzu pecite u vrućoj pećnici oko 25 minuta.
Posluživanje:
Pizzu narežite na komade i poslužite još toplu.



Nema komentara:

Objavi komentar