Nova kuharica s mnoštvom izvrsnih recepata za poznata
dalmatinska jela od ribe i morskih plodova, mesa i povrća, te najboljih kolača.
Svaki recept prati odgovarajuća fotografija u boji.
More i morski plodovi neizmjeran su izvor inspiracije
ljubiteljima ribolova, a još i više ljubiteljima morskih specijaliteta. Na
stranicama ove knjige pronaći ćete najbolje recepte za jela od ribe i morskih
plodova, ali i za mesna jela, rižote, tjestenine i svima poznate dalmatinske
slastice.
Zubatac, raža, lignje, Jakobove kapice, kamenice, sipa,
grdobina, teletina ispod peke, pašticada... samo su dio ponude s našega stola.
A na kraju smo sve zasladili kroštulama, fritulama, rafiolima, bobićima,
rožadom i mandulatom. Svaki recept popraćen je odgovarajućom fotografijom u
boji.
U ovoj kuharici otkrijte kako se namirnice poput ribe,
blitve, češnjaka, rajčice i maslinovog ulja na najbolji način mogu iskoristiti
za pripremu ukusnih, laganih i zdravih jela. Zahvaljujući jednostavnoj
pripremi, savršenom okusu i izgledu ona su postala nezaobilazna na vašem
obiteljskom stolu.www.marjantisak.hr
Artičoke s
graškom i bobom
Potrebne namirnice:
50 dag
svježih artičoka
½ dl ulja
2 luka
50 g
slanine
2 češnja
češnjaka
1 žlica
krušnih mrvica
2 grančice
peršina
1 grančica
celera
10 dag
svježeg, mladog boba
10 dag
svježeg, mladog graška
sol
papar
Priprema:
Prvo
pripremite artičoke za kuhanje. Odaberite mlade, zelene, čvrste artičoke.
Odrežite im peteljke da ih možete s lakoćom složiti u posudu. Odstranite
vanjske tvrde listove i vrhove na lišću. Tako očišćene artičoke stavite u vodu
s octom dok pripravite nadjev.
Sitno
nasjeckajte 1 luk, češnjak, peršin, celer i slaninu. Odvojite ih na posebne
tanjure, kako bi prilikom kuhanja namirnice stavljali po opisanom redoslijedu.
Pripremite nadjev. U posudu na vatri stavite ulje. Kad se ulje zagrije
dodajte luk. Kad omekša dodajte sitno narezanu slaninu. Kad slanina promijeni
boju dodajte češnjak i krušne mrvice. Promiješajte i kratko popržite. Sklonite
sa štednjaka. Dodajte peršin, celer, sol i papar. Promiješajte da se sastojci
sjedine u kompaktnu smjesu.
Artičoke
ocijedite. Rastvorite im oprezno listove što je više moguće, ali pri tom pazite
da ne puknu. Napunite nadjevom prostor između listića što više možete.
Nasjeckajte preostali luk. Popržite ga na malo ulja u širokoj i dubokoj posudi.
Dodajte bob. Popržite ga par minuta, pa dodajte grašak. Dolijte malo vruće
vode. Posolite i popaprite. Kad bob na pola omekša dodajte artičoke tako da ih
posložite da stoje uspravno. Dolijte vruće vode da artičoke budu prekrivene
tekućinom. Ako vam je ostalo nadjeva dodajte ga u tekućinu. Kuhajte na laganoj
temperaturi štednjaka dok povrće potpuno ne omekša i dok se tekućina ne zgusne.
Kuhajte ih oko 45-60 minuta ovisno koliko je povrće mlado.
Nema komentara:
Objavi komentar