Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

srijeda, 14. prosinca 2011.

Dalmatinska kuharica

Nova kuharica s mnoštvom izvrsnih recepata za poznata dalmatinska jela od ribe i morskih plodova, mesa i povrća, te najboljih kolača. Svaki recept prati odgovarajuća fotografija u boji.
More i morski plodovi neizmjeran su izvor inspiracije ljubiteljima ribolova, a još i više ljubiteljima morskih specijaliteta. Na stranicama ove knjige pronaći ćete najbolje recepte za jela od ribe i morskih plodova, ali i za mesna jela, rižote, tjestenine i svima poznate dalmatinske slastice.
Zubatac, raža, lignje, Jakobove kapice, kamenice, sipa, grdobina, teletina ispod peke, pašticada... samo su dio ponude s našega stola. A na kraju smo sve zasladili kroštulama, fritulama, rafiolima, bobićima, rožadom i mandulatom. Svaki recept popraćen je odgovarajućom fotografijom u boji.
U ovoj kuharici otkrijte kako se namirnice poput ribe, blitve, češnjaka, rajčice i maslinovog ulja na najbolji način mogu iskoristiti za pripremu ukusnih, laganih i zdravih jela. Zahvaljujući jednostavnoj pripremi, savršenom okusu i izgledu ona su postala nezaobilazna na vašem obiteljskom stolu.www.marjantisak.hr

Artičoke s graškom i bobom




Potrebne namirnice:
50 dag svježih artičoka
½ dl ulja
2 luka
50 g slanine
2 češnja češnjaka
1 žlica krušnih mrvica
2 grančice peršina
1 grančica celera
10 dag svježeg, mladog boba
10 dag svježeg, mladog graška
sol
papar


Priprema:
Prvo pripremite artičoke za kuhanje. Odaberite mlade, zelene, čvrste artičoke. Odrežite im peteljke da ih možete s lakoćom složiti u posudu. Odstranite vanjske tvrde listove i vrhove na lišću. Tako očišćene artičoke stavite u vodu s octom dok pripravite nadjev.
Sitno nasjeckajte 1 luk, češnjak, peršin, celer i slaninu. Odvojite ih na posebne tanjure, kako bi prilikom kuhanja namirnice stavljali po opisanom redoslijedu.
Pripremite nadjev. U posudu na vatri stavite ulje. Kad se ulje zagrije dodajte luk. Kad omekša dodajte sitno narezanu slaninu. Kad slanina promijeni boju dodajte češnjak i krušne mrvice. Promiješajte i kratko popržite. Sklonite sa štednjaka. Dodajte peršin, celer, sol i papar. Promiješajte da se sastojci sjedine u kompaktnu smjesu.
Artičoke ocijedite. Rastvorite im oprezno listove što je više moguće, ali pri tom pazite da ne puknu. Napunite nadjevom prostor između listića što više možete. Nasjeckajte preostali luk. Popržite ga na malo ulja u širokoj i dubokoj posudi. Dodajte bob. Popržite ga par minuta, pa dodajte grašak. Dolijte malo vruće vode. Posolite i popaprite. Kad bob na pola omekša dodajte artičoke tako da ih posložite da stoje uspravno. Dolijte vruće vode da artičoke budu prekrivene tekućinom. Ako vam je ostalo nadjeva dodajte ga u tekućinu. Kuhajte na laganoj temperaturi štednjaka dok povrće potpuno ne omekša i dok se tekućina ne zgusne. Kuhajte ih oko 45-60 minuta ovisno koliko je povrće mlado.



Nema komentara:

Objavi komentar