Kuharica za one koji nemaju previše
vremena za kuhanje, ali ipak uživaju u malim kulinarskim pothvatima. Kolači su
slatki užitak uz našu kuharicu s jednostavnim receptima i primamljivim slikama.
Svi recepti iz ove kuharice su
provjereni i iskušani. Detaljne upute i fotografije pomoći će vam da bez
previše muke i truda napravite savršene kolače kojima ćete osvojiti srca vaših
ukućana i gostiju. www.marjantisak.hr
UŽITAK OD VANILIJE
SASTOJCI:
Za biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
Za izradu:
25 dag piškota
Za ukrašavanje:
2 dl slatkog vrhnja
kakao u prahu ili čokolada u prahu
Za namakanje biskvita
i piškota:
3 dl mlijeka
5-6 žlica ruma
Za kremu:
4 lista želatine
1 vrećica pudinga
od vanilije
4 žlice šećera
5 dl mlijeka
5 dl slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Biskvit:
Bjelanjke mutite dok
ne dobijete čvrst snijeg. Žumanjke i šećer mutite dok ne dobijete pjenastu
smjesu. U njih lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Okrugli oblik za tortu
obložite papirom za pečenje. U njega izlijte smjesu za biskvit. Stavite peći u
prethodno zagrijanu pećnicu oko 20 minuta, na temperaturu od 180°C.
Krema:
Želatinu namočite u
hladnoj vodi oko 10 minuta. U malo hladnog mlijeka razmutite prašak za puding.
Pazite da vam ne ostanu grudice. Ostatak mlijeka stavite u posudu. Dodajte mu
šećer. Stavite na štednjak. Kad mlijeko uzavre, uz stalno miješanje postupno
dodajte razmućeni puding. Kad je puding kuhan u njega umiješajte želatinu.
Sklonite posudu s vatre i ostavite je neka se ohladi. Povremeno ga promiješajte
kako se na njemu ne bi stvorila korica. Vrhnje umutite u čvrst snijeg. Lagano
ga umiješajte u ohlađeni puding. Sjedinite smjese.
Izrada:
Pečen i ohlađen
biskvit stavite na odgovarajuću podlogu. Oko njega stavite okrugli obruč oblika
za tortu (bez dna). Biskvit ravnomjerno poprskajte mješavinom mlijeka i ruma.
Namažite ga trećinom kreme. Piškote kratko umočite u mješavinu mlijeka i ruma
te ih složite po kremi. Na njih ravnomjerno rasporedite drugu trećinu kreme.
Sad ponovno posložite jedan red namočenih piškota a preko njih ravnomjerno
rasporedite ostatak kreme. Tortu obavezno stavite par sati u hladnjak, kako bi
se dobro ohladila i stegnula. Prije samog posluživanja odstranite obruč oblika
za tortu. Tortu ukrasite s tučenim slatkim vrhnjem ili šlag pjenom. Pospite ju
kakaom ili ukrasite čokoladom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar