Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica
Blagdanski kolači i Blagdanska kuharica

petak, 16. prosinca 2011.

Slastice - jednostavne, brze i osvježavajuće

Kuharica za one koji nemaju previše vremena za kuhanje, ali ipak uživaju u malim kulinarskim pothvatima. Kolači su slatki užitak uz našu kuharicu s jednostavnim receptima i primamljivim slikama.
Svi recepti iz ove kuharice su provjereni i iskušani. Detaljne upute i fotografije pomoći će vam da bez previše muke i truda napravite savršene kolače kojima ćete osvojiti srca vaših ukućana i gostiju. www.marjantisak.hr

UŽITAK OD VANILIJE


SASTOJCI:
Za biskvit:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna

Za izradu:
25 dag piškota

Za ukrašavanje:
2 dl slatkog vrhnja
kakao u prahu ili čokolada u prahu

Za namakanje biskvita i piškota:
3 dl mlijeka
5-6 žlica ruma

Za kremu:
4 lista želatine
1 vrećica pudinga od vanilije
4 žlice šećera
5 dl mlijeka
5 dl slatkog vrhnja

PRIPREMA:
Biskvit:
Bjelanjke mutite dok ne dobijete čvrst snijeg. Žumanjke i šećer mutite dok ne dobijete pjenastu smjesu. U njih lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. Okrugli oblik za tortu obložite papirom za pečenje. U njega izlijte smjesu za biskvit. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 20 minuta, na temperaturu od 180°C.
Krema:
Želatinu namočite u hladnoj vodi oko 10 minuta. U malo hladnog mlijeka razmutite prašak za puding. Pazite da vam ne ostanu grudice. Ostatak mlijeka stavite u posudu. Dodajte mu šećer. Stavite na štednjak. Kad mlijeko uzavre, uz stalno miješanje postupno dodajte razmućeni puding. Kad je puding kuhan u njega umiješajte želatinu. Sklonite posudu s vatre i ostavite je neka se ohladi. Povremeno ga promiješajte kako se na njemu ne bi stvorila korica. Vrhnje umutite u čvrst snijeg. Lagano ga umiješajte u ohlađeni puding. Sjedinite smjese.
Izrada:
Pečen i ohlađen biskvit stavite na odgovarajuću podlogu. Oko njega stavite okrugli obruč oblika za tortu (bez dna). Biskvit ravnomjerno poprskajte mješavinom mlijeka i ruma. Namažite ga trećinom kreme. Piškote kratko umočite u mješavinu mlijeka i ruma te ih složite po kremi. Na njih ravnomjerno rasporedite drugu trećinu kreme. Sad ponovno posložite jedan red namočenih piškota a preko njih ravnomjerno rasporedite ostatak kreme. Tortu obavezno stavite par sati u hladnjak, kako bi se dobro ohladila i stegnula. Prije samog posluživanja odstranite obruč oblika za tortu. Tortu ukrasite s tučenim slatkim vrhnjem ili šlag pjenom. Pospite ju kakaom ili ukrasite čokoladom u prahu.


Nema komentara:

Objavi komentar